Νέα


Η Νάξος & η Ηρακλειά ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Tετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014 ώρα 20:30
Aνοικτή Εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της παραλίας
Οργάνωση: Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία των Δημοσιών Αγαθών της Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

NAXOS ISLAND & IRAKLIA are not FOR SALE
Wednesday September 3rd at 20:30
in Naxos Town central square
Open Exchibition
Organization: Comittee for the Protection of Common Goods on Naxos & Small Cyclades

 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, στην έκτακτη συνεδρίασή του την 18/8/2014 καιστα  πλαίσια  των  δράσεων  και  κινητοποιήσεων  που πραγματοποιούνται  από  την  Επιτροπή  Αγώνα  για  την υπεράσπιση  των  Δημοσίων  Αγαθών  της  Νάξου  και  των Μικρών  Κυκλάδων, εκφράζει  την  αντίθεσή του  στηνεπιχειρούμενη,  αντισυνταγματική  εκποίηση  δημοσίων εκτάσεων  και  στηρίζει τις  αγωνιστικές  ενέργειες  και προσπάθειες της Επιτροπής Αγώνα, που στοχεύουν στηνπροστασία  και  τη  διαφύλαξη  του  δημόσιου  χαρακτήρατων εκτάσεων αυτών.   

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑΞΟΥ

Τι δηλώνει στο newsbomb.gr ο νεοεκλεγέντας Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Καραμέρος που βρίσκεται στη Νάξο και συγκεντρώνει υπογραφές κατά της ιδιωτικοποίησης των αλυκών – λιμνών του Αγίου Προκοπίου.


Οι αλυκές – λίμνες του Αγίου Προκοπίου Νάξου είναι μία από τις οκτώ προστατευόμενες περιοχές NATURA που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση των Δημοσίων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων μαζί με τον δημοσιογράφο και νεοεκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Καραμέρο που βρίσκεται στο νησί ενημερώνουν καθημερινά τους λουόμενους για αυτή την εξέλιξη και συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της ιδιωτικοποίησης.

Συγκεκριμένα, μοιράζουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους λουόμενους, συλλέγουν υπογραφές για την απένταξη των περιοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και συζητούν με τον κόσμο για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του ξεπουλήματος, καθώς και για το πλήγμα που πρόκειται να επιφέρει στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των παρευρισκομένων στις εν λόγω δράσεις είναι άμεση και πολύ θετική.

«Αυτοί που φρόντισαν 3 στους 4 Έλληνες να μην μπορούν να πάνε διακοπές μετρώντας τα χρέη τους και τον ΕΝΦΙΑ, εκποιούν με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του ανεκδιήγητου ΤΑΙΠΕΔ ακόμη και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της χώρας κατά παράβαση του συντάγματος και της κοινής λογικής», δηλώνει στο newsbomb.gr o Γιώργος Καραμέρος.

Και προσθέτει: «Από τις αλυκές του Αγίου Προκοπίου εδώ στη Νάξο και την Αχιβαδολίμνη της Μήλου μέχρι τον αμπελώνα του ΕΘΙΑΓΕ στη Λυκόβρυση και το Ελληνικό οι «επενδυτές» πρέπει να γνωρίζουν ότι αγοράζουν ελεύθερους δημόσιους χώρους, συλλογικά αγαθά και περιοχές NATURA. Και τέτοια θα παραμείνουν».
Θέλουν να χτίσουν όλη την περιοχή

Για την περιοχή των Κυκλάδων στην απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13) το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας: 4 περιοχές υγροτόπων σε Νάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας -περιοχών σημαντικών για τα Πουλιά), 1 υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και 3 περιοχές υγροτόπων σε Πάρο–Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Μάλιστα, σημαντικά τμήματα των υγροτόπων αυτών καλύπτονται από οικότοπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας.

Μάλιστα όσον αφορά τις Λίμνες Αγίου Προκοπίου έχει ξεκινήσει διαδικασία προκαταρκτικής ενημέρωσης υποψήφιων επενδυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, με προτεινόμενες χρήσεις: ξενοδοχειακό συγκρότημα, εξοχικές κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και συντελεστής δόμησης 0,2 (σε περιοχή που καλύπτεται κατά 76-95% από τον Οικότοπο προτεραιότητας Νο 1150: Παράκτιες λιμνοθάλασσες) από εταιρεία που ειδικεύεται στην «αξιοποίηση» της δημόσιας κτηματαγοράς, όπως η ίδια ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της.

Να αναφέρουμε ότι η παραλία του Αγίου Προκοπίου στην Δημοτική Κοινότητα Αγίου Αρσενίου Νάξου θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης, καταλήγει εσωτερικά σε μια ζώνη από αμμόλοφους και περιβάλλεται από λίμνες.

Οι λίμνες με την παραλία είναι ένα ενιαίο ευαίσθητο οικοσύστημα (Natura 2000-GR4220014) που περιγράφεται από την WWF (NAX 002) ως τρεις λίμνες, με σπάνια βλάστηση, αμμοθίνες, θάμνους και με παρουσία μεταναστευτικών πουλιών. Η υπόγεια επικοινωνία και ισορροπία των νερών, των λιμνών και της θάλασσας είναι αυτή που δίνει τις σπάνιες χαρακτηριστικές ιδιότητες στα νερά του Προκόπη και καθιστά την περιοχή μοναδική.

Στον δημοσιευμένο επενδυτικό φάκελο η περιοχή προικίζεται με μεγάλη δόμηση 32.000 μ2, και προβάλλονται τα τουριστικά πλεονεκτήματά της, όπως εγγύτητα σε συγκοινωνιακές υποδομές, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Δεν σέβονται ούτε το... Μνημόνιο!

Η παραπάνω απόφαση παραχώρησης όμως έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου Ν. 3986/2011, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του οποίου «δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας και σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης ή προστασίας της φύσης».
Ήδη, αίτηση ακυρώσεως κατέθεσαν 22 κάτοικοι - επιχειρηματίες της Νάξου, της Πάρου και της Αντιπάρου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας κατά της Απόφασης παραχώρησης Υγροτόπων στο ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούμενοι την παράβαση των προϋποθέσεων νόμιμης νομοθετικής εξουσιοδότησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 43 παρ.2 του Συντάγματος, την παραβίαση της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης και της οδηγίας 2001/42 του ΕΚ, σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων και προγραμμάτων.

Source: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/482127/taiped-meta-tis-paralies--xepoyla-kai-prostateyomenes-periohes

 

 

12 Aυγούστου 2014


Νάξος, 12 Αυγούστου 2014
Αριθμ. Πρωτ: 147


ΨΗΦΙΣΜΑ


Σήμερα 12 Αυγούστου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:30 π.μ. συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.ΝΑ.Σ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΝΔΡΟΝΙΚΕΙΟ» στο Δαμαριώνα Νάξου, μετά από πρόσκληση του προέδρου, με βασικό θέμα συζήτησης: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ(Λίμνες Αγίου Προκοπίου, Αλυκή, Αμμοθίνες της Πλάκας, Έλος Καλαντού, παραλία «Λιβάδι» της Ηρακλειάς) ΣΤΟ ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Μετά από ενημέρωση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Δ.Σ.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Να συμμετάσχει η Ο.ΝΑ.Σ. στην Πανναξιακή συζήτηση του θέματος που θα γίνει την Τετάρτη 13/08/2014 στις 9:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
2. Να συσταθεί Επιτροπή Αγώνα από όλους τους θεσμικούς φορείς της Νάξου, στην οποία ηγετικό ρόλο να έχουν ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Ο.ΝΑ.Σ.
3. Να διατηρηθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας των περιοχών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. από το Ελληνικό Δημόσιο.
4. Διατρανώνει την αντίθεσή της σε κάθε απόφαση, ακόμα και σε σκέψη, για εκποίηση των περιοχών αυτών και κάθε άλλης περιοχής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
5. Να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για αποκατάσταση των περιοχών αυτών στη φυσική τους μορφή και για την προστασία τους από τις κάθε λογής παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το φυσικό τους κάλλος.
6. Να μην παραβιάζονται οι Διεθνείς Συνθήκες και η σχετική νομοθεσία, που προστατεύουν τις περιοχές φυσικού κάλλους, Natura κλπ.
7. Τέλος καλεί όλους τους θεσμικούς φορείς του Νησιού,από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μέχρι και το πιο μικρό Σύλλογο ή Σωματείο αλλά και όλους τους Ναξιώτες, σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ  ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

 Ανοιχτή συζήτηση στη Νάξο για την υπεράσπιση δημοσίων εκτάσεων

Σε εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων και το σχεδιασμό κινητοποιήσεων με σκοπό την υπεράσπιση των δημοσίων εκτάσεων, καλεί όλους τους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς η Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση των Δημοσίων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 13 Αυγούστου και ώρα 21:00 μ.μ.

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, καλεί τους βουλευτές Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Έπαρχο Νάξου, το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, τις δημοτικές παρατάξεις, τα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια του Δήμου μας, την επίσημη Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία, τα πολιτικά κόμματα, τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, την Ο.ΝΑ.Σ, την ΠΕ.ΚΙ.Ν, τον εμπορικό σύλλογο, τον σύλλογο ξενοδόχων, τον σύλλογο ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, τον σύλλογο ιδιοκτητών καταστημάτων μαζικής εστίασης, το Δικηγορικό σύλλογο Νάξου, τον σύλλογο λογιστών, τον σύλλογο μηχανικών, το σωματείο σμυριδεργατών και όλους ανεξαιρέτως του επαγγελματικούς συλλόγους και σωματεία, τους πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους και κάθε είδους συλλογικότητα, τους συλλόγους καθηγητών δασκάλων και νηπιαγωγών, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, το σωματείο εργαζομένων του Κ.Υ. Νάξου, όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, τα αθλητικά σωματεία και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Αυγούστου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 21:00 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με θέμα: << Ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων – σχεδιασμός κινητοποιήσεων με σκοπό την υπεράσπιση των δημοσίων εκτάσεων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων από την εκποίησή τους σε ιδιώτες μέσω ΤΑΙΠΕΔ >> και να ορίσουν εκπροσώπους τους στην επιτροπή. 
 

Δελτίο Τύπου δράσεων της Επιτροπής Αγώνα Υπεράσπισης Δημοσίων Αγαθών και κάλεσμα για Κυριακή


Στα πλαίσια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών μας σχετικά με την εκποίηση των λιμνών του Αγίου Προκοπίου, των Αλυκών του Αεροδρομίου, των αμμοθινών της Πλάκας, του έλους Καλαντού και της παραλίας «Λιβάδι» της Ηρακλειάς από το ΤΑΙΠΕΔ, η Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση των Δημοσίων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων μαζί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραμέρο, επισκέφτηκε χθες (7/08/2014) την
παραλία του Αγίου Προκοπίου. Μοιράσαμε υλικό, συλλέξαμε υπογραφές για την απένταξη των προαναφερθέντων περιοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και συζητήσαμε με τον κόσμο για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του ξεπουλήματος καθώς και για το πλήγμα που πρόκειται να επιφέρει στην τοπική οικονομία. Η ανταπόκριση των παρευρισκομένων ήταν άμεση και πολύ θετική.

Η επιτροπή Αγώνα μαζί με τον Γιώργο Καραμέρο, θα επισκεφτεί ξανά την παραλία του Αγίου Προκοπίου, την Κυριακή (10/08) για να συνεχίσει την ενημερωτική της δράση. Η συνάντηση είναι ανοιχτή για όποιον και όποια ενδιαφέρεται να συνδράμει στο έργο της επιτροπής. Θα συναντηθούμε στις 12:00, στον ναυαγοσωστικό πύργο. Σας περιμένουμε όλους εκεί να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στο ξεπούλημα των ομορφότερων περιοχών του τόπου.

Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση των Δημοσίων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων


ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΛΙΩΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑI
         
Οι δημόσιες και προστατευόμενες (από ελληνικούς-ευρωπαϊκούς νόμους και διεθνείς συνθήκες) περιοχές του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: λίμνες Αγίου Προκοπίου, Αλυκή, αμμοθίνες της Πλάκας, έλος Καλαντού, παραλία «Λιβάδι» της Ηρακλειάς, έχουν μεταβιβαστεί από το κράτος στο Ταμείο δήθεν Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Στις δημόσιες αυτές εκτάσεις περιλαμβάνονται υδροβιότοποι, οικότοποι προτεραιότητας για την ορνιθοπανίδα και την υδατική ισορροπία των παράκτιων περιοχών. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι το μεσιτικό γραφείο που δημιούργησε – με αντισυνταγματικό τρόπο η σημερινή κυβέρνηση - έχοντας αποκλειστικό σκοπό να ξεπουλήσει σε μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα τη δημόσια περιουσία της χώρας μας, αποδίδοντας τα έσοδα αποκλειστικά και μόνο στους δανειστές.
Η πώληση των παραπάνω δημόσιων περιοχών της Νάξου, θα σημάνει την ολοκληρωτική κατάληψη και ανεξέλεγκτη καταστροφή του αιγιαλού, των παραλιών και των λιμνών. Καταργεί το δικαίωμά μας για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και στη θάλασσα. Σκοπεύει στη δημιουργία γιγαντιαίων ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών εμποροοικοδομικών επιχειρήσεων οι οποίες θα επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τοπική οικογενειακή και μικρής κλίμακας τουριστική – ξενοδοχειακή δραστηριότητα, αλλοιώνοντας ταυτόχρονα σε ανεπανόρθωτο βαθμό το φυσικό περιβάλλον. Οι διαδικασίες δήθεν αξιοποίησης σ' αυτές τις περιπτώσεις γίνονται ταχύτατα αλλά και με αδιαφάνεια, με βάση το νόμο του fast track που απαλλάσσει τους μεγαλοεπενδυτές από υποχρεώσεις που απαιτούνται για τους υπόλοιπους  πολίτες και έτσι ώστε να μην προλάβει η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί, να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής και να αντιδράσει.

Η επιτροπή αγώνα για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση για τις περιοχές του Δήμου μας και για κάθε ευαίσθητή περιοχή της χώρας μας:
·        να απενταχθούν  άμεσα από το ΤΑΙΠΕΔ.
·        να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους
·        να αποκατασταθούν στην αρχική φυσική τους μορφή
·        να εφαρμοστούν οι προστατευτικοί νόμοι και διεθνείς συνθήκες
·        να αναδειχθούν με βάση το φυσικό τους κάλλος και τη περιβαλλοντική τους αξία.
Για μας τους κατοίκους των νησιών οι παραλίες και το περιβάλλον αποτελούν πηγή ζωής. Υπερασπιζόμαστε την εργασία μας, το βιος μας, την επιβίωσή μας στα νησιά, το δικαίωμα όλων των δημοτών και επισκεπτών μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Αυτή η γη, ανήκει σε όλους μας, σε εμάς και στα παιδιά μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφαιρέσει ούτε ένα κόκκο άμμου ή να την καταπατήσει.ΠΟΛΙΤΙΚΗ 24.07.2014 : 07:25
«Παγώνουν» οι ρυθμίσεις για αιγιαλό
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Στην αφαίρεση κάθε διάταξης που αφορά την αξιοποίηση - εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας, που περιελάμβανε το αρχικό σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει την εκκρεμότητα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και να ακυρώσει το επιχείρημα της Κουμουνδούρου για «ξεπούλημα των παραλιών». Πλέον, στη Βουλή θα έρθουν μόνον οι διατάξεις που αφορούν την οριοθέτηση του αιγιαλού, πιθανότατα βάσει των ορθοφωτοχαρτών του Κτηματολογίου και θα έχουν στόχο την ταχεία χάραξη του αιγιαλού στη χώρα, που, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Τη νέα κυβερνητική γραμμή προδιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σημείωσε ότι «η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες, απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής του σε χάρτες και διαγράμματα. Μοναδικός λοιπόν στόχος των αναγκαίων ρυθμίσεων... θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργαλείου χάραξης του αιγιαλού... στο σύνολο της επικράτειας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με διαφανή, επιστημονικά και περιβαλλοντικά αξιόπιστο τρόπο». Η αναφορά Μανιάτη, που ερμηνεύτηκε από κάποιους ως «αντάρτικο», είναι επί της ουσίας αποτέλεσμα σειράς διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενόψει της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων της τρόικας. Παρά το γεγονός ότι ο αιγιαλός δεν περιλαμβάνεται ρητώς στα προαπαιτούμενα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι προκύπτει σαφώς η ανάγκη οριοθέτησής του, αφενός, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό των διοικητικών βαρών, αφετέρου, από την ανάγκη να μπει σε τάξη το σημερινό... χάος, καθώς λιγότερο από το 10% του αιγιαλού είναι οριοθετημένο.

Της ανακοίνωσης Μανιάτη προηγήθηκε συνεννόηση του υπουργού Περιβάλλοντος με τον κ. Γκ. Χαρδούβελη (τυπικώς επισπεύδων του νομοσχεδίου) και με το επιτελείο του Μαξίμου. Κατά πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία, πλην του Ευ. Βενιζέλου, και με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συμφωνία με την τρόικα, την οποία και έδωσε ο κ. Μανιάτης. Πράγματι, τόσο το υπ. Περιβάλλοντος όσο και πηγές του Μαξίμου σημείωναν ότι μνημονιακή υποχρέωση είναι μόνον η οριοθέτηση του αιγιαλού και για λόγους προστασίας της δημόσιας περιουσίας. Αναγνώριζαν, δε, ότι η σχετική διαδικασία θα απαιτήσει αρκετούς μήνες, αναδεικνύοντας ως παράδοξο η κυβέρνηση να μπει σε μετωπική αντιπαράθεση για ρυθμίσεις αξιοποίησης του αιγιαλού (αύξηση του ορίου των 500 τετραγωνικών μέτρων ανά εκμετάλλευση, νομιμοποίηση αυθαίρετων επιχειρηματικών εκμεταλλεύσεων, δυνατότητα μόνιμων έργων ή δημιουργίας πάρκων αναψυχής κ.λπ.) που υπήρχαν στο πρώτο σχέδιο νόμου.

Το τελικό περιεχόμενο της ρύθμισης που θα έρθει στη Βουλή θα οριστικοποιηθεί στον κύκλο επαφών που έχουν αυτές τις ημέρες Μαξίμου, συναρμόδια υπουργεία και ΠΑΣΟΚ, ενώ παραμένει ανοικτό αν θα κατατεθεί στο «πολυνομοσχέδιο» ή στο δασικό, η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε ήδη στην επιτροπή του Β΄ θερινού τμήματος της Βουλής.

Πολιτικό χρήμα

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό χρήμα, η κυβερνητική πρωτοβουλία θα περιοριστεί μόνον στη συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής (δύο πολιτικά στελέχη, δύο ανώτατοι δικαστικοί και ένας εκ των υποδιοικητών της Τραπέζης Ελλάδος) ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και πολιτικών στελεχών και δεν θα επεκταθεί και στο ύψος της χρηματοδότησης κ.λπ. Αιτία είναι η πρόβλεψη του άρθρου 72 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι σχετικές με τη χρηματοδότηση των κομμάτων ρυθμίσεις συζητούνται μόνο στην Ολομέλεια.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/777297/article/epikairothta/politikh/pagwnoyn-oi-ry8miseis-gia-aigialo

1 σχόλιο:

  1. Σήμερα Παρασκευή, 1 Αυγούστου στις 9:00 το βράδυ στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Αρσενίου θα γίνει συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή